Laatste Nieuws

Geboortenieuws!

Op 8 september zijn Felicia en haar man trotse ouders geworden van Lizz!

Data gebarencursus (Peutermodule NmG) is bekend!

In het voorjaar van 2021 gaat Ilona weer starten met de peutermodule van de gebarencursus (NmG). Nederlands met Gebaren is een visuele ondersteuning van (een deel van) de gesproken taal. De...

Tips

Verbeter uw kind niet maar geef zelf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld: kind: “Ik heb in de wate gevalt” “O, ben je in het water gevallen ?”

Zoeken


Twitter

Vroegsignalering taalontwikkelingsstoornis

Onlangs is namens onze beroepsvereniging (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie) een document gepresenteerd over het tijdig signaleren van taalontwikkelingsstoornissen. Waarom het belangrijk is? Lees snel verder.

Hoe eerder een taalstoornis wordt gesignaleerd, hoe groter het effect is van een logopedische behandeling. Naast de positieve effecten van de logopedische behandeling, voorkomt vroegsignalering in veel gevallen sociaal-emotionele en gedragsproblemen en vergemakkelijkt het de start van een kind in het basisonderwijs. Een taalontwikkelingsstoornis is namelijk een ‘handicap’ die makkelijk onderschat wordt. In iedere klas zitten gemiddeld twee kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben ook vaak moeite met lezen en schrijven, maar hun algemene ontwikkeling en algehele intelligentie is gemiddeld. Het is daarom belangrijk dat taalontwikkelingsstoornissen vroegtijdig herkend worden om te voorkomen dat kinderen gefrustreerd raken. Als je namelijk niet kunt aangeven wat je wilt en daarnaast anderen niet begrijpt, leidt dat tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag. Een kind vertoont bijvoorbeeld driftig of faalangstig gedrag.

J. van Aken schreef het artikel ‘Taalontwikkelingsstoornis is onzichtbare handicap’ (2015). Klik hier voor het volledige artikel.

Terug naar het overicht

Deel deze pagina:

Locatie Bloemendaal
 

Leeuwenburg 10
2804 WN Gouda
Tel. nr: 0182-527276
 

 

Locatie Goverwelle
 

Aderpolderweg 25
2807 KL Gouda
Tel. nr: 0182-527276