Laatste Nieuws

Patiƫntenstop

Momenteel hebben wij een patiëntenstop voor beide locaties. U kunt zich helaas niet meer bij ons aanmelden. Vraag bij uw zorgverzekeraar na waar u eventueel nog terecht zou kunnen. Via onze...

Vacature

Met ingang van 1 september 2021 zijn wij op zoek naar een spraakmakende collega om ons team te versterken! De vacature is voor vier dagen (32 uur) voor onze locatie in Bloemendaal.

Interesse?...

Tips

Probeer elke dag een rustig moment uit te zoeken waarin u samen een (prenten)boekje bekijkt of voorleest. 

Zoeken


Twitter

Afwijkend mondgedrag

Wij zijn gespecialiseerd in behandeling van afwijkende mondgewoonten en een afwijkende gebitsstand volgens de OMFT-methode; Oro-myofunctionele therapie. 

Wat is OMFT?

"Normaal gesproken" is er een functioneel evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in en rond de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren etc. oefenen ieder functionele krachten uit op het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken. Vaak is dan ook de spraak gestoord. 
Indien uitsluitend de spraak gestoord zou zijn, kan de klassieke logopedie uitkomst bieden. Maar als de kaken, de tanden en kiezen en/of het kaakgewricht bij het probleem betrokken zijn, kan de logopedist daarmee geen blijvend resultaat bewerkstelligen. De oorzaak van dergelijke problemen is dan namelijk niet weggenomen.

Taak voor een gedifferentieerd logopedist

De oro-myofunctionele therapie is erop gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Door deze aanpak is de kans op een relaps bij andere therapieën, zoals logopedische articulatie-behandeling, orthodontie of chirurgische kaakcorrectie veel minder.

Wanneer OMFT?

Bij de volgende klachten kan OMFT worden ingezet:

  • Afwijkende slikpatronen

  • Duim-/vinger-/speenzuigen of nagelbijten

  • Mondademen

Werkwijze

Indien u uw kind of uzelf heeft aangemeld bij onze praktijk zal eerst een intakegesprek laatsvinden waarin de voorgeschiedenis, klacht en hulpvraag worden besproken. Tijdens de tweede behandeling zullen er verschillende metingen worden verricht om de spieren in de mond en de gebitsstand op te meten.

Vervolgens zal er een behandeltraject worden gestart van gemiddeld 10 weken. U krijgt hierna 3 maanden de tijd om de geleerde oefeningen toe te passen in de praktijk. Na 3 maanden staat er een controlemoment gepland. Indien het gewenste resultaat is bereikt, zal de behandeling worden beëindigd. 

Resultaten

Voorbeeld uit de praktijk:

Deel deze pagina:

Locatie Bloemendaal
 

Leeuwenburg 10
2804 WN Gouda
Tel. nr: 0182-527276
 

 

Locatie Goverwelle
 

Aderpolderweg 25
2807 KL Gouda
Tel. nr: 0182-527276