Laatste Nieuws

Vacature

Op zoek naar een leuke baan als logopedist in Gouda? Wij hebben momenteel een vacature in de praktijk voor twee dagen per week (uitbreiding van uren mogelijk).

Kijk hier om de volledige...

Identificatie in de zorg

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan iedere zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, bij uw tandarts of bij ons. De legitimatieplicht in de...


Tips

Praat met u kind over wat u doet, waar het kind mee bezig is, wat u samen ziet en doet. Zorg voor voldoende spreeksituaties en zorg voor een rustige omgeving. 

Zoeken


Twitter

Afwijkend mondgedrag

Wij zijn gespecialiseerd in behandeling van afwijkende mondgewoonten en een afwijkende gebitsstand volgens de OMFT-methode; Oro-myofunctionele therapie. 

Wat is OMFT?

"Normaal gesproken" is er een functioneel evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in en rond de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren etc. oefenen ieder functionele krachten uit op het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken. Vaak is dan ook de spraak gestoord. 
Indien uitsluitend de spraak gestoord zou zijn, kan de klassieke logopedie uitkomst bieden. Maar als de kaken, de tanden en kiezen en/of het kaakgewricht bij het probleem betrokken zijn, kan de logopedist daarmee geen blijvend resultaat bewerkstelligen. De oorzaak van dergelijke problemen is dan namelijk niet weggenomen.

Taak voor een gedifferentieerd logopedist

De oro-myofunctionele therapie is erop gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Door deze aanpak is de kans op een relaps bij andere therapieën, zoals logopedische articulatie-behandeling, orthodontie of chirurgische kaakcorrectie veel minder.

Wanneer OMFT?

Bij de volgende klachten kan OMFT worden ingezet:

  • Afwijkende slikpatronen

  • Duim-/vinger-/speenzuigen of nagelbijten

  • Mondademen

Werkwijze

Indien u uw kind of uzelf heeft aangemeld bij onze praktijk zal eerst een intakegesprek laatsvinden waarin de voorgeschiedenis, klacht en hulpvraag worden besproken. Tijdens de tweede behandeling zullen er verschillende metingen worden verricht om de spieren in de mond en de gebitsstand op te meten.

Vervolgens zal er een behandeltraject worden gestart van gemiddeld 10 weken. U krijgt hierna 3 maanden de tijd om de geleerde oefeningen toe te passen in de praktijk. Na 3 maanden staat er een controlemoment gepland. Indien het gewenste resultaat is bereikt, zal de behandeling worden beëindigd. 

Resultaten

Voorbeeld uit de praktijk:

Deel deze pagina:

Locatie De Leeuwensprong

(Bloemendaal)
Leeuwenburg 10
2804 WN Gouda
Tel. nr: 0182-687203
Maandag t/m vrijdag
E-mail: info@logopediegroenehart.nl

Locatie Goverwelle
 

Middenmolenplein 1
2807 GW Gouda
Tel. nr: 0182-527276
Maandag t/m vrijdag
E-mail: info@logopediegroenehart.nl