aanmelden »

Nieuws

Ondersteunend tekenen kan elke ouder: Logopedie Groene Hart brengt tekenvierdaagse onder de aandacht

Van 3 tot en met 6 april vindt de Tekenvierdaagse plaats: een initiatief van ‘’De Betekenaar’’ om mensen te stimuleren tekenen als ondersteuning te gebruiken in de communicatie. Goed nieuws: tekeningen hoeven niet mooi te zijn! 

In de behandeling gebruiken wij tekenen als ondersteunend communicatiemiddel omdat het bijdraagt aan taalbegrip, je eigen spreken vertraagd en om duidelijk boven water te krijgen waar het gesprek spaak kan lopen. De gesprekspartner kan ook beter jouw denkstappen volgen als je stuk voor stuk tekent wat je bedoelt of waar je naartoe wil. Je tekent wat je bedoelt en dat maakt het helder voor de ander. De tekeningen zijn dus voor een functioneel doeleinde, en hoeven dus zeker niet mooi te zijn. 

Doordat wij als mens de illusie hebben dat het mooi moet zijn merken wij in de praktijk dat ouders dit nog weinig inzetten thuis. Zowel voor volwassenen met afasie als voor de allerkleinsten is tekenen een fijn ondersteunend middel, wat de gesproken taal dus niet vervangt maar juist helpt. 

De Betekenaar is een bedrijf dat zich richt op het inzetten van tekenen als communicatiemiddel en organiseert van 3 t/m 6 april de Tekenvierdaagse. Na vier dagen kun je een eigen idee of plan met een simpele tekening in beeld brengen.

 

Een ouder gaf laatst in de behandeling terug dat haar kind nu wel over haar dag op school kon vertellen, omdat alle dingen die op school gebeurden nu stukje bij beetje helderder werden dankzij het tekenen. Haar dochter van 4 jaar begon zelfs dingen toe te voegen ‘’ dit moet je er ook nog bij tekenen mam’’, terwijl voorheen enkel losse flarden over haar schooldag kon vertellen. Ook besprak onze collega Veerle de optie om ondersteunend tekenen in te zetten tijdens een kringmoment of dagopening met de leerkracht. De leerkracht was enthousiast en ging het eens proberen aangezien het voor alle kinderen een ondersteuning kan bieden. Zo kan je ondersteunend tekenen in verschillende situaties eigen maken.

 

Mocht u zin hebben deze vierdaagse teken challenge aan te gaan, klik dan op de deze link om te zien waar u zich kunt aanmelden. 

Terug

Heb je een vraag,

wacht niet en stuur ons een bericht

 

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*:
*:
*:
*:
*:
*:
*:

* verplicht in te vullen
Logopedie Groene Hart verzamelt en verwerkt met dit formulier persoonsgegevens die betrekking hebben op u of uw kind.
Lees voor meer informatie de privacyverklaring. Wilt u zich direct inschrijven? Klik dan op deze link.